PDA

Forumumuza bedava üye olup bilgilerinizi internette binlerce insan ile paylaşabilirsiniz.: Tıklayın

Orijinalini görmek için tıklayınız : irc yetkilisi kuralları ve yetki sınırı

inFerno
18-11-2006, 22:07
Düzenli Toplanti ve Oylama
Her iki haftada bir OPER toplantısı yapılır. İlerde uyarılmasi gereken şahıslar, eklenicek yeni IRCOPlar, O-linesi silinicek IRCOPlar bu toplantılar sonucu yapilacak oylama ile yaptırım gerçekleşecektir.

Oper Kuralları

OPER, yetki verildigi niki ile IRCOP kalabilir.Yersiz ve sürekli nick degisimi yasaktir.

OPER, Kisisel zevkleri ve siyasi, itikadi, fikri ayricaliklari ve farkliliklarindan dolayikimseyi ne kanaldan nede serverden atabilir.

OPER, tarafindan atilan "BAN"lari atan OPER online oldugu sürece diger OPER kaldiramaz. Aciliyet arz eden durumlarda atan OPER ile istisare ederek ve müsaadesini alarak acar.

OPER, kendisine emaneten verilen yetkiyi hic bir sekliyle sahsi cikar ve kisisel zevkleri icin istismar edemez.Örnegin: kimseyi kendi kanalina zorla sokamaz, kendi kanal reklami icin global atamaz ( istisnai durumlar istisare neticesi olusur ) , kimseyi kendisi ile konusmaya zorlayamaz, yetkisi olmadigi halde kimseye IRCOPluk vaadi vermez, istedigi olmadigi takdirde tehdit edemez ... vs

OPER, Flood, saldiri küfür clone gibi aciliyet arz eden durumlarin disinda kanali +m alamaz.

OPER, Serverin genel asayisinden sorumlu olup öncelikle kanal OPlarinin yetki sahasina gerekmedigi müddetce müdahale etmez. Örnegin : Flood saldirisi küfür saldirisi gibi durumlarda, saldirganlari kanal OPlarinin yetkisi disinda kalan serverden uzaklastirma gibi müdahalede bulunur.Müdahale esnasinda taraf tutmadan uzlastici bir rol alir, kaba ve adab disi hareketlerde bulunmaz.

OPER,sahislara, kurumlara,topluluklara hakaret ve küfür edilmedigi sürece Din,Mezhep, Cemaat, Irk ve millet gibi fikir farkliligindan dolayi kimseyi atamaz.

OPER, alacagi kararlari baskasinin yönlendirmesiyle degil mevcut ve gecerli kural dogrultusunda alir.

OPER, yetki ve sorumluluk sahasinin disinda kalan meselelere karismaz.

OPER,ehil ve ahlaki kurallara uygun op adaylari tavsiye etme hakkina sahiptir.Adayini teklif eder ancak nihai karar SOPlara aittir.Teklif ettigi adayin onaylanmasi ile de adaya kural ve komutlari aciklamak ve ögretmek ile yükümlüdür.Burda dikkate alinacak husus kisisel yakinligindan ziyade ehliyetli ve kabiliyetli adaylari göstermesidir.

OPER, kendi basina kural koymaz, kurallari degisemez.Yetki alan herkes bu kurallari kabul etmis sayilir.

OPER, istisare ve koordinasyonun randimlanli bir sekilde saglanmasi amaciyla #oper kanalinin yanisira #op kanalindada bulunma mecburiyeti vardir.

OPER, Server catisi altinda kurulmus özel kanallarin denetlemesini de yapar. Ancak kurallara aykiri bir durumda hemen müdahale etmez bir üst merciiye bildirir ve istisare eder.

OPER, sohbet kanallarinda gerek IRCOPlar gerekse de OPlar arasi her türlü tartisma gibi ters düsücü hareketlerden kacinir.Bir yanlisi veya kural ihlalini gördügü takdirde o görevliye bunu özelden bildirir israri halinde bir üst merciye havale eder.

OPER, imkani varsa TevhidScript kullanir.Ilk defa kullandigi bir Scripti önce kontrol eder. Hali hazirda oto mesaj varsa bunlari iptal eder.Kullandigi Scriptten dogacak olumsuzluklardan gayri ahlaki mesajlardan kendi sorumludur.Scripttin oto yapmasi ve bilmiyor olmasi mazeret sayilmaz.

OPER, Server banlarinda "sebeb" ve "nik"ini beyan etmek mecburiyetindedir.Kill/K-Line sebebleri kesinlikle hakaretvari belirtilmez.Sebebler kisisel degil asli ile yazilir. Örnegin: Reklam, Küfür, Hakaret gibi

OPER, yönetim tarafindan düzenlenen toplantilara katilmak mecburiyetindedir.

OPER, ekip suuru icerisinde olup her türlü yersiz inatlasma, israr ve dikbaslilik gibi hareketlerden kacinir.Tavir Hareket ve kararlarinda tevazu iledir.

OPER, hic bir durumda kendisinden ust seviyede bir OPERi killeyemez, banlayamaz.

OPER, sahsi log tutmak zorundadir, kendisine karsi yoneltilicek olasi suclamalara kendi loglari ile aninda yanit verebilmelidir.

Adaylık
Serverimizde operlik seçimi oplarımız arasından bizim seçimimizle olmaktadır. Bu yüzden istemek size birşey kazandırmadığı gibi kaalede alınmazsınız. Takdir edersiniz ki senelerimizi alan uzun uğraşlarmızın sonucunda işleyen servermizde yeni gelen birisini hiç terlemeden aynı yere getiremeyiz. Eğer OPER olmakda kararlı biriyseniz aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

OPER Yetkileri ve Seviyeleri

Asagida en azdan en fazlaya dogru IRCOP Seviyeleri ve yetkileri siralanmistir, bu seviyeler bir emir-komuta zinciri teskil etmese bile bir ust seviyedeki operin gorusleri bir alt seviyede olan tarafindan kaale alinir. Olasi yaptirimlar toplanti sonucu oylama ile gerceklestirilir.

Global Operator (OhgwlkKufbB):

O = Global oper, umode +o alabilir
h = yardimci oper (helpop)
g = /globops komutu ile butun operlere mesaj atabilir
w = /wallops komutu ile butun +w kullanicilara mesaj atabilir
l = /locops komutu ile local operlere mesaj atabilir
k = /kill komutu ile serverden kullanicinin baglantisini kesebilir
K = /kill komutu ile networkden kullanicinin baglantisini kesebilir
u = /mode nick +c ile servere baglanan ve ayrilanlari gorebilir
f = /mode nick +f ile flood mesajlarini gorebilir
b = /kline user@ip/host sebeb komutu ile serverden kullanicilari banlayabilir
B = /unkline user@ip/host komutu ile kline yani ban kaldirabilir

/makespass komutu ile encrypted sifre yapabilirler
/Gline host sure: sebeb komutu ile ban ekleyebilirler
/remgline host komutu ile ban kaldirabilirler
/sethost hiddenhost ile ip adreslerini degistirebilirler
/chghost nick yenihost ile birinin ip adresini degistirebilirler
/setident ident ile identlerini degistirebilirler
/cghident nick yeniident ile birinin identini degistirebilirler
/settings komutu ile serverin ayarlarina gozatabilirler
/akill user@host komutu ile ban ekleyebilirler
/stats komutu ile server istatistiklerine gozatabilirler
/opermotd komutu ile oper-gunun mesajina bakabilirler
/operserv global komutu ile butun kullanicilara global mesaj yollayabilir
/operserv stats ile server ve services istatistiklerine bakabilirler

Services Operator (aOhgwlkKufbB):

Yukardakilerin hepsi arti :
a = Services oper, umode +a alabilir
/sajoin nick #kanal ile kullaniciyi bir kanala zorla sokabilir
/sapart nick #kanal ile kullaniciyi bir kanaldan zorla cikarabilir
+m kanallarda konusabilir, ve kanal opu olmadan kanal modelarini degistirebilir.

/operserv mode, kick, clearmodes, akill, sqline, szline komutlarini kullanabilir

Admin (hgwlkKufibBznNcC):

i = Administrator
z = /zline ip sebeb komutu ile kullanicilari banlayabilir
n = /notice $serverismi komutu ile butun local kullanicilara mesaj yollayabilir
N = /notice $serverismi komutu ile butun kullanicilara mesaj yollayabilir
c = /squit ve /connect komutu ile servicesin baglantisini kesebilir veya baglayabilir
C = /squit ve /connect komutu ile networkdaki diger serverlerin baglantisini kesebilir veya baglayabilir

/adchat text komutu ile butun adminlere mesaj yollayabilir

Services Admin (ahgwlkKufibBznNrcCS):

P = Services Admin, umode +P alabilir
r = /rehash komutu ile ircd.conf dosyasini yenileyebilir

/operserv cache, session, exception, chanlist, userlist, oper, logonnews, noop, jupe, set, update, reload, restart, quit, sutdown, komutlarini kullanabilir

Technical Admin (ahgwlkKufibBznNcCrRDxeS):

x = Technical Admin, umode +T alabilir
R = /restart komutu ile serveri yeniden calistirabilir
D = /die komutu ile serveri kapatabilir
e = /add** /del** komutlari ile ircd.conf dosyasina satir ekleyip cikarabilir

Network Admin (ahgwlkKufibBnzNcCArRDXxeSZ):

X = Network Admin, umode +N alabilir
Z = umode +R alabilir

/operserv admin komutunu kullanabilir

IRC Admin (ahgwlkKufibBnzNcCArRDXIxeSZ):

I = IRC Admin, umode +Z alabilir

İRCOPluk Hakkında
BİR İRCOP OLMAM İÇİN NE YAPMAM GEREKİR.

İlk olarak, böyle bir "talepte" bulunmayın. Bu, insanlarda sizin böyle bir konuda ricacı olduğunuz intibaını olusturur. Bu durum, insanların ortalıkta bir başkasını rahatsız etmekten çok, onlara herhangi bir konuda yardımcı olmak için bulunmalarını isteyen bir Yönetimin kaşlarının çatılmasına yol açar. Herhangi bir konuda yardımcı olma arzusu, kesin bir zorunluluk olarak algılanmalıdır. Ircoplar, zamanının büyük bir kısmını kullnıcılara yardım etmek için ayırmış bulunmaktadırlar. Bir yönetimin benimsemeyeceği hususlar aşağıda verilmektedir.

1-Ortalığı toz duman etmek üzere IRCop ayrıcalıklarını istemek için ortaya çıkan tipler,

2-Bir IRCop ayrıcalığının bir güç belirtisi olduğunu düşünen tipler,

3-Bir IRCop olmanın "marifet" olduğunu düşünen tipler,

4-Pek ortalıkta görünmeyen tipler,

5-Ortalığı bulandırmaya çalışan tipler.

Göstermelikte olsa, makul düzeyde kibarlık, yardımseverlik ve karşısındakine saygı ilkeleri ile hareket ederek, olağanüstü bir insan gibi görünme şansınızı kullnın. Yönetim, sizin her an hazır olduğunuzu hissettiğinde size gelecektir. Bu kesindir.

Demek.. IRCoperatörlerinden biri olmak istiyorsunuz.?

Bu sayfada verilen bilgiler, sizin bir IRCoperatörü olacağınız konusunda kesinlikle bir garanti anlamına gelmez. Bu sayfada sadece işlerin nasıl yapıldığı anlatılıyorum. Bu sayfayı sizin önünüze getirmek istedim, çünkü bir yerlerde bana kalkıp 3 saatlik bir süre içersinde kendisine kullanıcı olarak her şeyi anlatan açıklamaları okumak yerine, bana ikide birde nasıl bir IRCop olabilirim sorusunu sormak isteyenlere seslenmiş oluyorum. Ama bu sayfada yer alanların adım adım bir IRCop nasıl olunur talimatı olarak değerlendirilmeside gerekmez. Bu belki sizin IRCop olmanız şansını arttırabilir veya tam tersine hiç de arttırmayabilir.

Bu sayfa içinde yolunuzu bulduğunuz zaman kesin olarak söyleyebilirim ki, bir IRCop olma konusuna gerçekten ilgi duyuyorsunuz. Daha fazla ilerlemeden önce bilmeniz gereken bazı şeylerin olduğunuda söylemem gerek. İlk önce kendi kendinize , gerçekten bunu neden istediğinizi bir kere daha sormalısınız. Her zaman için bu doğru bir seçim olmayabilir. Online olarak yardımcı ve destekçi olmak istiyorsanız, olağanüstü sabır göstermeye, çok daha fazla çalışmaya ve zaman ayırmaya hazır olmalısınız. Bir IRCop olmak, Network içersinde öteden beri aylak aylak gezip sevmediğiniz insanları öldürmek veya kanallardan hırsını almak demek olarak anlaşılmamalıdır. İnsanlar size muhtemelen çok garip sorular soracaklardır. Bunlara sabırla yanıt vermek durumunda kalabilecek, bunu onların yüzüne gülmeden, bunun herhangi bir şey öğrenmek uğrunada olsa, ne kadar aptalca bir şey olduğunu söylemeden yapacaksınız.

İnsanlar sizin sabrınızı taşırıyor olabilir, belkide bunu kendisini öldürmek için mi yaptığınızı anlamak isteyeceklerdir. Size küfür edebilirler, anlara nasıl inanılmaz biri olduğunu söyleyin, onu bir şey sanan bir bilgisayar şaşkını olduğunuzu söyleyin. Bazı kanallardan atılacak ve engelleneceksiniz, Bu sırf IRCop olduğunuz için olacak ve bunu engellemek için elinizden bir şey gelmeyecek. Kullanıcılar arasındaki anlaşmazlıkları çözümlemeye çalışmak için uzun bir zaman harcamak durumunda kalabilir, onların bizim ne kadar sıradan ve aptal olduğumuz hakkındaki yakınmalarına karşı onları teselli durumunda olabilirsiniz. Aramızdan bazıları, kendi fan kulüplerimizi oluşturup kendi kendimize insanlar olmak isteyebiliriz, kendimize taktığımız isimlerle, kendi kendimizle dalga geçmek, onları öldürmek için gereği kadar rahatsız etmek amacında olabiliriz, ama kuşkusuz böyle bir mutluluğu onlara vermek istemeyiz. Belki onları hiç göz önüne almamak daha iyi olabilir. Sizi çok şaşırtan bir şey, çocuklar için sadece bir eğlence konusu olmaktan öteye gitmez. Sinirlerinize hakim olursanız, bu sefer onlar sıkılacak ve muhtemelen bunu yapmaktan vazgeçeceklerdir. Bütün bunları yapmaya kendinizi hazır hissediyorsanız, olduça mesafe kat etmişsiniz demektir.

Bir IRCop olduğunuzda, durum her zaman bu anlatılanlar kadar kötü olmayabilir, özellikle de birçoklarımızın hala daha sürdürdüğümüz huysuzluğumuz yoksa. Kendisine yaptığımız yardımlar nedeniyle size teşekkür edecek olanlarla karşılaşabilir, aralarından size bir sanal gül ( @-}--}--- ) gönderenler çıkabilir. işte bunlar bizim birlikte olacağımız insanlar ve bu nedenle de insanlara sorunlarını çözmede elimizden gelenin en fazlasını yapmak durumundayız.

Bir IRCop olmak için bilmem gereken şeyler var mı?

Evet, maalesef. Bilmeniz gerekenlerin çoğu basit şeyler. Bir şeyler bilmiyor olursanız, insanlara nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünebilirsiniz ki? O zaman, bütün yapabileceğiniz şey, onlara bir başkasını önermek veya kendinize bir yardım aramak olacaktır, ki bununda size pek fazla yararı olmaz. Bu nedenledir ki, mümkün olduğu kadar çok deneyim sahibi olmanız gerekir. Temel bilgileri öğrenmeniz, yani kısaca sorunları olan insanlara yardımcı olabilmeniz gerekir. Bilmeniz gereken şeylerin en önemlileri arasında, tümüyle kullanıcılar ile ilgili olacaktır. Bunun yanı sıra bütün komutların nasıl çalıştığını, /quote ile /raw komutunun gereken bir komut olduğunu, bunun server içinde oluşturulan komutlara doğrudan ulaşmak için kullanılabilecek bir komut olduğunu bilmeniz gerekir.

Kendinizi Bu İşe Adayın...

Bir kere daha, gerçekten bunu istiyor olmalısınız. Sadece "karizma" için bunu istiyor olmadığınızdan emin olun. Gerçekten networke belli bir katkıda bulunabileceğinizi düşünüyorsanız bunu isteyin. Online olarak çok fazla zaman harcayacaksınız, bu nedenle buna hazır olmaznı gerekir. Bir IRCop olmadan önce harcayacağınız bunca sürenin ( ve sözüme inanın, bu iş zaman alır, yıllarca sürebilecek...) böyle olsa bile, sizin bir IRCop olmanız garanti değildir. İlginçtir, IRCop olmayı isteyen herkesin bunu başaramadığı görülüyor. Henüz işin başlagıcında bulunmaktasınız. En sonunda bir IRCop olmuş olsanız bile, artık "hedefinize" ulaşmış olmanız nedeniyle, bir an olsun insanlara yardımcı olmaktan vazgeçme düşüncesine kapılmamalısınız. Böyle yaparsanız, sizin kazandığınız bu IRCop luğun çok fazla sürmeyeceğine emin olabilirsiniz. İnsanlara yardım etmenin dışında, network ile olabildiğince fazla ilgilenmenizi öneririm, network konusunda ve onunla ilgili olan diğer hususlarda aktif olun ve onunla ilgilenin. Eğer varsa network mail listesine üye olmakla, sizin algılayabildiğiniz şeylerin ötesinde olan bazı görüşler hakkında fikir sahibi olma imkanı elde edebilirsiniz.

Yardım

Yardım, yardım, yardım ve gene yardım. Ve biraz daha fazla yardım. Yapabileceğiniz kadar yardımcı olun, çünkü mutlaka yardıma ihtiyacı olan insanlar vardır bir yerlerde. Kanal üzerinde sizin ne yapmaya çalıştığınızı fark edecek herhangi bir IRCop olmasa bile insanlara yardım edin. Yardım edin, çünkü sizin yardımcı olmak istemeniz gerek ve bundan hoşnutluk duyuyor olmanız gerekir. Bir IRCop a bizzat kendinizin ilgilenebileceği herhangi birisinin olup olmadığını veya nasıl yanıt vereceğinizi bilmediğinizi sormaktan çekinmeyin.Herhangi birine gereksinim duyduğunuzda CSop lara nasıl ulaşılacağını öğrenin ve size yardımcı olmak için hazır bekleyen birisinin olup olmadığını öğrenin. Bir anda size yardım almanızı sağlayacak kanallara girme olanağı size sağlanmamış olabilir, ancak hemen pes etmeyin. Eğer çaba göstermekten hemen vazgeçer ve gerçekten insanlara yardım etmek için elinizden gelen her şeyi yapmaktan vazgeçerseniz, o zaman biri sizin bu durumunuzu farkedebilir. Bunun yanısıra, unutmayın ki, her kanalda yer alan kanal operatörleri, kanal üzerinde kimlerin yer alabileceğini, kimlerin yer alamayacağını belirlemeye yetkilidirler. Eğer herhangi bir kanal operatörü sizden yardım sağlamanız için (kanal yönetim veya yönetim yardım kanalı gibi) kanalını kullanmamanızı rica ettiğinde, bu ricayı getirerek isteneni yapın.

"O halde, yapabileceğim bütün yardımı yapıyorum. Ayrıca network üzerinde uzunca bir zaman harcadım şimdiye kadar." İşte bunu söylemeyin, sabırlı olun ve yardımcı olmayı sürdürün. Daha öncede söylediğim gibi, bir çok insana yardım ediyor olmanıza karşın, hala bir IRCop olmamış olabilirsiniz. Aklınızdan çıkarmamanız gereken bir husus daha var ki, o da şu: kesinlikle ama KESİNLİKLE herhangi bir başkasına bir IRCop olmak için yalvarmayın, bir başkasının bu konu ile ilgili olmasını bilmesini istemeniz anlaşılır bir şeydir, ancak bir yönetici ile karşılaştığınız her seferinde, kendinizi tekrar tekrar anlatmaya kalkışmayın. Bu durum, yalnızcasizin aleyhinize sonuç vermekten başka bir işe yaramayabilir ve insanlar sizin network kullanımı konusunda gerçekten değerli biri olduğunuzu düşünmeyebilir. Ne de olsa sizin beklemeye tahammülü olmayan bir insan havasında olmanız söz konusudur.

Öte yandan, dikkat etmeniz gereken bir husus da, ne kadar network ile ilgilenmiş olsanızda, çeşitli yardım kanallarında ne kadar aktif olmuş olsanız bile, ne kadar kalifiye bi olmuş olsanız bile, Yönetim tarafından hiç bir zaman bir IRCop olarak seçilmeyebilir olasılığınız vardır. Yukarda "kendinizi bu işe adayın" bölümünde anlatmış olduğum gibi, network üzerinde aktif biri gibi görülnmeye çalışıyor olmalısınız ve zaman ayırabileceğiniz bütün çalışmalara katılmalısınız.

Bütün bunların sonunda sizin karşılık olarak alacağınız "sabırlı olun" yanıtı olacaktır.

Hosting Hizmetleri TOPlist